FRÅGOR & SVAR
Det som vet mest vinner mest!
Vi på Göteborg Laddbox vill att alla ska vara kunniga beställare. På så sätt vet våra kunder att dom får bästa möjliga leverans, produkt och service. Det vinner alla på. Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna vi får, som vi vill att du ska veta svaren på.
Varför installera en laddbox?
Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag är både ineffektivt & kan vara farligt på grund av den höga belastningen. Det kan ta upp till 35h att ladda en elbil i ett vanligt eluttag och det rekommenderas inte utav elsäkerhetsverket. Det kan dessutom leda till krångliga försäkringsärenden där man sällan går vinnande ur. För att undvika brandrisker och snabba upp laddprocessen rekommenderas det att använda en dedikerad laddningsstation, även känd som laddbox eller laddstolpe.
En laddbox är speciellt utformad för att hantera den höga belastningen som krävs för att ladda en elbil snabbt och säkert. De flesta laddboxar har en kapacitet på 22 kW, vilket gör att de kan ladda en elbil betydligt snabbare jämfört med ett vanligt eluttag. Som du nämnde kan en elbil med en batteristorlek på 80 kWh laddas från 0-100% på under 4 timmar med en laddbox med 22 kW kapacitet.
Vad kostar det att ladda bilen hemma?
Att ladda en elbil i ett vanligt eluttag är både ineffektivt & kan vara farligt på grund av den höga belastningen. Det kan ta upp till 35h att ladda en elbil i ett vanligt eluttag och det rekommenderas inte utav elsäkerhetsverket. Det kan dessutom leda till krångliga försäkringsärenden där man sällan går vinnande ur.
För att undvika brandrisker och snabba upp laddprocessen rekommenderas det att använda en dedikerad laddningsstation, även känd som laddbox eller laddstolpe. En laddbox är speciellt utformad för att hantera den höga belastningen som krävs för att ladda en elbil snabbt och säkert. De flesta laddboxar har en kapacitet på 22 kW, vilket gör att de kan ladda en elbil betydligt snabbare jämfört med ett vanligt eluttag. Som du nämnde kan en elbil med en batteristorlek på 80 kWh laddas från 0-100% på under 4 timmar med en laddbox med 22 kW kapacitet.
Vad innebär skatteavdraget Grön Teknik?
Det är en ny statlig subventionering som innebär 50% avdrag på kostnaden för laddbox (med installation) upp till 50 000 kr.
Vad gäller för skatteavdraget Grön teknik?
1: Skattereduktion: Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material för installation av laddningspunkt till elfordon.
2: Mottagare: Installationen måste utföras i ditt eller din förälders hushåll.
3: Bostadstyper: Skattereduktionen gäller för installationer i följande typer av bostäder:
- Ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion.
- En lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktion.
- En byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.
4: Tidpunkt: Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjats, slutförts och betalats tidigast från 1 januari 2021.
Denna skattereduktion är en fördelaktig åtgärd för att uppmuntra användningen av elfordon genom att göra det mer ekonomiskt fördelaktigt för människor att installera laddningspunkter i sina hem. För att få exakta detaljer om ansökningsprocessen och andra specifika krav rekommenderas det att besöka Skatteverkets officiella webbplats eller kontakta dem direkt för den senaste och mest relevanta informationen.
Varför lastbalansering?
Med lastbalansering får du en uppkopplad och smart effektvakt som säkerställer att huvudsäkringen inte går under tiden bilen laddas.
1: Skyddar huvudsäkringen: Lastbalanseringen fungerar som en smart effektvakt som övervakar fastighetens totala effektuttag. Den anpassar laddningshastigheten för din elbil kontinuerligt för att undvika överbelastning av huvudsäkringen. Detta säkerställer att andra elektriska apparater i hemmet kan användas samtidigt som bilen laddas, utan att riskera strömavbrott.
2: Optimerar laddningen: Lastbalanseringen anpassar laddningen baserat på tillgänglig strömkapacitet. Den ser till att laddboxen bara använder den ström som är över och inte påverkar resten av hushållet. Detta möjliggör användningen av elbilen utan att behöva oroa sig för att andra viktiga aktiviteter, som tvätt och matlagning, störs.
3: Integration med solceller: Om du har solceller installerade på fastigheten, kan lastbalanseringen också integreras med dessa för att optimera användningen av den solenergi som produceras. Detta innebär att du kan ladda din bil med överskottsenergi från solcellerna när det är möjligt, vilket minskar ditt beroende av det allmänna elnätet och sparar pengar.
Sammanfattningsvis gör lastbalanseringen laddningen av din elbil smidig och bekymmersfri. Den ser till att du kan ladda din bil när det passar dig bäst, samtidigt som den säkerställer att din huvudsäkring inte överbelastas och att andra aktiviteter i hemmet inte påverkas. Integrationen med solceller gör det också möjligt att använda förnybar energi för att driva din bil, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Läs mer om lastbalansering.
Hur vet jag vilken huvusäkring jag har?
Här är två sätt att ta reda på din huvudsäkrings storlek:
1: Information om huvudsäkringens storlek hittar du på baksidan av din senaste faktura från ditt elbolag. I avsnittet "Elnät" bör säkringens storlek vara angiven.
2: Om du inte har tillgång till din senaste faktura eller om informationen inte finns där, kan du inspektera din elcentral. Huvudsäkringen är markerad med olika färger beroende på dess storlek. Grå: 16A Blå: 20A Gul: 25A Svart: 35A
Göteborgare, jag fixar er laddbox. Installerat och klart.
Hjalmar Porsbo
Certifierad Elektriker
Laddboxexpert &
Göteborgare
Kontakt
Göteborg Laddbox AB
Norra Skeppspromenaden 6
417 63 Göteborg
kontakt@goteborgladdbox.se
031-48 20 00
© 2023 Göteborg Laddbox AB